sep 012016
 
Häromdagen damp det ner en faktura i inkorgen. Dags att betala årsavgiften för bloggen. För jag har visst en blogg, som har varit sorgligt bortglömd på senare tid. Faktiskt har det varit rätt så sporadiskt med inlägg ända sen jag började jobba heltid, och tid och ork började gå till annat. Nu är det ett helt år sedan jag skrev något sist. Men, jag saknar bloggen och tänker att det är dags att väcka den till liv igen.

Jag tänkte att jag skulle börja med att skriva lite om garnlagret. Starkt inspirerad av Sjömans-Elin tänkte jag nämligen börja med en rensning i mitt garnlager. Mitt garnlager är nämligen för mig mest ett dåligt samvete. Jag blir inte så inspirerad av garn, utan min inspiration kommer från annat håll. Och då är det sällan att det är garnet i lagret som passar bäst till idéen, och jag går och köper mer garn. Inte helt sällan sker detta långt innan jag faktiskt har tid att göra något av idéen, och när jag väl har det händer det rätt så ofta att entusiasmen för projektet har bleknat, och jag hellre gör något annat. Och garnet blir liggande. Det är inget varken jag eller min plånbok blir särskilt glada av, och jag tänkte börja göra något åt det.

I ärlighetens namn så har jag tänkt liknande tankar förr och börjat rensningsprojekt många gånger. Och jag tycker mig ha rensat ut mycket de senaste åren. Men eftersom jag för statiskt över in och ut i garnlagret så kan jag se svart på vitt, att nja, vist har jag rensat lite, men det har kommit in ungefär lika mycket. Och det behöver få ett slut. Så jag tänker ansluta mig till Elins #destashalong-projekt.


160829_garnlager_1

Mitt garnlager består just nu av ungefär 13 kg garn. Massor, säger en del. Inte så farligt, säger andra. För mig är det dock alldeles för mycket. Min målsättning är att tömma mitt garnlager i princip helt. I lagret får det finnas garn till mina nästa 2-3 planerade projekt. Utöver det vill jag också ha en låda med restgarner och enstaka nystan av garner jag tycker om och vill använda igen. Syftet med det är att kunna provsticka och planera projekt innan jag köper nytt garn. Restgarner blir fort mer än vad man tror. Just nu innehåller den lådan 1,4 kg garn, och jag uppskattar storleken på restgarnslådan till 2 kg när jag är färdig med rensningen. Det är dock ingen strikt övre gräns. Att klassa garner som restgarner/provstickningsgarner bara för att få behålla dem är dock inte ok. Det är strikt prövning på vad som får hamna i lådan.

Hur ska jag då åstadkomma detta? Efter mina tidigare rensningar, när jag lika snabbt fyllt på lagret igen, har jag skapat mig ett garnlager med garner jag faktiskt tycker mycket om. Det där lättrensade är redan borta. Visst finns där fortfarande en del som kan rensas bort och säljas eller skänkas, och det ska jag naturligtvis göra, men det mesta är faktiskt garner jag trots allt vill använda. Min plan är därför att framförallt sticka mig i mål. Garnlagret har ändå en storlek som gör det rimligt att komma i mål på några år. Det får för mig bli en övning i att faktiskt bli inspirerad av det garn jag har, och åstadkomma användbara plagg ur det.

För att ändå ge mig lite piska, och inte göra projektet oöverskådligt långt tänkte jag sätta ett datum när det hela ska vara klart. Idag är det den 1 september 2016, och jag sätter mitt slutdatum lite drygt två år fram i tiden, den 31 december 2018. Då har jag 28 månader på mig att komma i mål. Med 13 kg garn i lager och ett mål på 2 kg betyder det att 11 kg ska försvinna under den tiden.

160829_ull

För att komplicera det hela lite ytterligare har jag även ett fiberlager som jag vill minska. Här har det faktiskt försvunnit väldigt mycket i mina tidigare rensningar, och fram till häromdagen hade jag kunnat säga att det inte heller kommit in så mycket nytt. Men så var jag på spinnträff och kom hem men hel del nya fibrer. Det är fortfarande en stor minskning dock och fiberlagret har gått från att ha varit ungefär 12 kg till dagens 4,8 kg. Men även det ska krympa. Jag räknar med att ha ungefär 500 gram kvar när projektet är slut, och alltså ska 4,3 kg bort.

Dilemmat med att minska på fiberlageret är ju dock att om det minskar genom att jag spinner fibrerna istället ökar på garnlagret. Under förutsättning att jag spinner samma tjocklek som genomsnittet i garnlagret, 450 m/100 g, så innebär det att jag för att nå mitt mål behöver göra av med 2450 meter i månaden. Det motsvarar ungefär två tröjor det. I vikt räknat blir det 545 gram i månaden. Min sticktakt de senaste åren har varit förskräckande låg, och jag har i genomsnitt gjort av med ungefär 125 gram och runt 400 meter garn i månaden. Det här är ju betydligt mer, så det nu gäller det att lägga på ett kol.

160901_destashalong_diagram

Så för att summera det hela är här min målsättning och lite regler

Mål:
– Att till utgången av 2018 ha tömt mitt garnlager, för att i fortsättningen köpa garn när jag ska använda det.
– Kvar får finnas en låda med restgarner/enstaka nystan med garner jag tycker om och vill använda igen. Detta för att ha möjligheten att sticka provlappar och planera ett projekt innan jag köper garn. Jag uppskattar storleken på restgarnslådan till 2 kg, men det är ingen strikt övre gräns.
– Mitt fiberlager ska vid samma tidpunkt inte vara större än 500 gram.
– Detta innebär att jag behöver göra av med 545 gram garn/fibrer i månaden.

Regler:
– Inga garninköp innan lagret är tömt
– Undantag för mindre inköp som krävs för att kunna färdigställa ett projekt. Majoriteten av garnet till ett projekt måste dock komma ur lagret.
– Garnlagret får öka genom att jag spinner garn av fibrer ur lagret. Fiberlagret minskar ju samtidigt.
– Garn och fibrer som gåva bör undvikas, men jag måste inte tacka nej om jag får garn i present.

Jag kommer löpande att redovisa hur det går här. Häng med! Ju fler vi är som peppar varandra, desto roligare blir det!
mar 032015
 
Det är ganska kallt på mitt jobb, och jag fryser ofta när jag sitter där vid min dator. För att råda bot på det har jag ofta en filt i knät. Just nu använder jag en 10-kronors fleece-filt från IKEA. Det var ett snabbt och billigt sätt att lösa problemet. Men det är ju knappast värdigt en stickare. Och ull ger ju en mycket behagligare värme än vad syntet gör. Så en stickad filt känns som ett bra alternativ.

 

150120_work_blanket_1 

Sen var det ju det där med att försöka använda garnlagret i första hand. Så jag började rota igenom mina garner. Eller, det är inte sant. Jag har alla mina garner inlagda i min stash på Ravelry, och det är väldigt mycket smidigare att titta där än att fysiskt gå igenom alla lådor. Och där hittade jag 5 hekto 3-trådig Järbo Gästrike, som jag indigofärgade i Färghäxans trädgård för några år sedan. De är jättefina, men i olika färg allihop, och jag har haft svårt för att hitta ett bra projekt för dem. Men en filt tror jag blir jättebra.

 

150120_work_blanket_2

Det blir en filt inspirerad av Jared Floods Tweed Baby Blanket. Jag har börjat, och tänker mig att använda de mellanblå färgerna i mitten av filten och sticka randigt med den ljusaste och mörkaste i kanten, och planen är att sticka så långt garnet räcker. Förhoppningsvis blir den stor nog.
feb 272015
 
Det blir ingen islandströja. Jag är fortfarande lite lätt besatt av tanken, och hade sånär bestämt mig för att sticka Asta Sollilja. Men, förnuftet säger något annat.

 

150221_lopi_provlappar_1

 

  • Det närmar sig vår. Snön smälter och fåglarna kvittrar. Och när min islandströja väl är färdig är det antagligen för varmt att använda den. För lopi-garn är tjockt!
  • Jag får inte till stickfasheten och ett material jag gillar samtidigt. Då måste man räkna om. Och det här var ett projekt jag ville kunna göra utan att tänka för mycket.
  • Lopi-garnet finns inte i färger som passar mig, och jag har svårt att plocka ihop en färgkombination som jag gillar. Man kan ju alltid färga. Men då var det det där med en enkelt projekt att bara sätta sig ner och börja på, utan en massa förarbete och utan att behöva tänka.
  • Lopi-garn är inte särkilt mjukt. Islandsull är ganska grov ull. Jag älskar förvisso grov ull, men sorgligt nog blir jag mer och mer känslig mot ull, och även ganska mjuk ull kliar förskräckligt på mig numera. Jag tvivlar på att jag kan använda en islandströja utan att klia sönder mig, även om jag har en långärmad t-shirt under.
  • Och så var det det där med garnlager. Jag har inget lopigarn, så att sticka en islandströja skulle kräva garninköp. Och som sagt tidigare, så borde jag snarare försöka minska garnlagret, inte öka det. Sist jag räknade kom jag fram till att jag har 22 tröjmängder, plus en hel del uddanystan till mindre projekt. Och det är fantastiskt trevliga garner. Bara inte lämpliga till en islandströja. Så varför inte försöka sticka av dem?
 Sådär… nu har jag nog nästan lyckats övertala mig om att överge det här projektet. Nästan…
jan 162015
 

Förra året köpte jag väldigt mycket garn. Bra mycket mer garn än vad jag stickade upp. För lite tid och ork att sticka resulterade i mer tid på Ravelry. Och Ravelry är farligt. Där hittar man väldigt mycket inspiration. Och inspiration leder till väldigt stor lust att köpa garn. Och inspiration i kombination med att jag faktiskt inte längre är student utan numera får lön, så blev det en hel del inköp.

150108_garninkop_1
En del av 2014 års inköp
 

Tack vare att jag i början på förra året gick igenom mitt garnlager och rensade ut en hel massa garn som jag visste att jag inte kommer använda så är det total resultatet inte fullt så förskräckande. Men nu finns det inte mer att rensa bort – jag älskar allt det garn jag har kvar. Så det är dags att minska inköpen lite om jag inte ska drunkna i garn. Köpstopp blir det inte, för hur kul är det? Men ambitionen är att det i alla fall inte ska vara mer garn i lagret när året är slut än vad det var när det började.

Jag har sett många som har en ”stashometer” på sin hemsida, och det tycker jag verkar vara en bra grej. Om jag berättar hur mycket garn jag har är det kanske lättare att vara måttlig?

Stashometer 150101