jan 082015
 

Nytt år, igen, och dags att summera det gamla. 2014 går inte till historien som ett av mina bättre år, så jag hoppas på ett bättre 2015. 2014 var mitt första hela år som heltidsarbetande, och jag är fortfarande fascinerad över hur lite tid det blir över till annat när man är borta hemmifrån 10 timmar om dagen. Och när jag väl kommer hem är jag så trött, så trött. Följdaktligen har både stickningen och bloggandet blivit lidande, och antalet färdiga projekt är mycket få.
Två sjalar efter eget mönster har det i alla fall blivit

Irmelie - crescent shape lace shawl with heartsIrmelie

Grizabellaoch Grizabella.

Jag har ockå hunnit med en tröja, Afterlight, men den är än så länge ofotograferad och obloggad. Så snart jag har kommit mig för att ta fram kameran så ska ni dock få se den.

150108_provlappar_1

Om det inte blev så många färdigstickade projekt så blev det i alla fall desto fler provlappar. Jag älskar provlappar! Utan ordentliga provlappar blir mina projekt aldrig lyckade, och det är dessutom ett fantastiskt sätt att prova ny garner. Jag har hittat flera nya som nog kan bli riktiga favoriter.

Och så köpte jag en väldans massa garn 2014. Kombinationen för trött för att sticka, och en riktig lön för första gången i livet gjorde det allt för lätt att bli lite köpgalen när det kommer till garn. Inte minst vid ett fantastiskt trevligt besök på Woolfest kom det hem en del.

2014 var också året då jag började sy lite kläder, och nu har jag högtflygande planer om en handgjord garderob. Men det ska jag berätta mer om en anna gång.

2015 ska jag sticka mer, hoppas jag. Jag mår så mycket bättre om jag får en daglig dos stickning, även om jag är trött när jag kommer hem. Och så ska jag fortsätta sy. Mer planer än så har jag inte än så länge.

apr 182012
 

Jag har sytt! Det hör inte till vanligheterna direkt. Ska jag vara helt ärlig så tycker jag inte att det är jätteroligt att sy. Men jag tycker om kläder som passar, och det kan man få om man syr själv. Att köpa dem däremot, är rätt besvärligt när man inte har en kropp som ser ut som standardstorlekarna. Egentligen är det ett tag sen jag sydde den här blusen, menjag har inte visat den här för av någon anledning är den totalt omöjlig att fotografera. Jag vet inte hur många gånger jag varit ute och försökt. Nu ger jag upp. Bilderna blir inte bättre än så här, så ni får nöja er med en inte helt skarp bild.

Mönstret har jag gjort utifrån en mönsterkonstruktionsbok, och det var inte alls så svårt som jag trodde det skulle vara. Den är verkligen inte perfekt, men det är ändå väldigt skönt att ha en blus som passar mina former. Det tog ett par försök i lakansväv att få till det, men nu har jag ett mönster jag är riktigt nöjd med. Och en blus som sitter riktigt bra. Jag har just börjat sy en till. Det vore ju synd att bara gör en, efter allt jobb jag lagt ner på mönstret.

maj 182011
 

Mina jeans är färdigsydda, och jag har flyttat in i dem. Jag är verkligen jättenöjd! De är inte perfekta, men klart mycket bättre än det jag hittar i affärerna. Och för att vara ett första försök så ska jag inte klaga alls. Nu tror jag att jag ska gå och köpa lite mer tyg och sy ett par till medan jag kommer ihåg hur jag gjorde.

maj 022011
 

Jag är inte den som syr särskilt ofta, men nu har jag letat fram min gamla symaskin. Jag vet att jag har klagat på den förut, men jag har egentligen en helt fantastisk symaskin. Det är en gammal Bernina från slutet av 60-talet, som mamma fick när hon var liten, och som jag har fått ärva.

Min klagomål tidigare berodde på att undertråden trasslade så fort man försökte sy lite långsamt, men efter att ha varit på lite service hos pappa så går den som en klocka. Pappa brukar säga att han blir lycklig av att titta inuti den, och jag kan inte annat än hålla med. Titta vilken underbar mekanik! Den kanske inte kan så avancerade saker, men det det kan det gör den bra.

Anledningen att symaskinen har kommit fram är att jag behöver ett par jeans. Det tycks omöjligt att hitta några att köpa, som både passar på min kropp och är snygga. I höstas fann jag dock en basmodell på Lindex som jag verkligen gillade och som satt bra. När dessa nu gick sönder för ett par veckor sedan tänkte jag att det bara var att gå och köpa ett par nya i samma modell. Men trots att de fortfarande hette precis som då var modellen helt annorlunda. Jag fick gå upp fyra storlekar för att överhuvud taget få på mig dem och då satt de inte så snyggt längre. Och efter att ha provat igenom lagret av jeans i så gott som varenda butik i Uppsala har jag nu gett upp och tänker istället försöka sy mig ett par.

Jag har egentligen inte sytt så mycket alls sen slöjden i högstadiet, men nu är det alltså dags att försöka. Jeans kanske inte är det lättaste att börja med, men vill man så går det mesta. För tillfället pågår demontering av de där favoritjeansen, som jag tänkt att använda som mönster. Jag sitter och sprättar och funderar på hur fickor och gylf egentligen är konstruerade. Det är rätt så skoj, men tidskonsumerande 🙂 Förhoppningsvis går det bra, så jag kan visa upp ett par färdiga byxor här om ett tag.

Stickar gör jag också så smått. Bomullskoftan jag påbörjade innan påsk växer så sakteliga. Av någon anledning stickar jag dock fel mest hela tiden, och får repa upp och sticka om titt som tätt. Varför vet jag inte för det är verkligen inget svårt mönster, men det går lite troll i den här koftan nu. Har i alla fall tagit mig förbi ärmhålen nu, och stickar på kroppen. Förhoppningsvis kan den växa lite till på kvällens stickcafé.

feb 172011
 

I höstas var jag på kurs i att sy ylleapplikationer hos Tålamodspåsen. Vi hade en fantastisk dag med massor av inspiration och jag började sy en liten väska. Broderiet var jätteroligt och blev klart ganska så snart, och det gick även ganska fint med det mesta av monteringen. Tills jag kom till dragkedjan. Det ville sig inte alls och jag sydde i och sprättade bort den flera gånger. Tillslut hamnade projektet ofärdigt i ett hörn, sådär som det så ofta blir för mig. Nu har jag äntligen fått tummen ur och har knåpat dit den där dragkedjan igen och nu ser det faktiskt helt ok ut.

Det där med att brodera på frihand är svårt för någon med mitt kontrollbehov, och jag har svårt att inte klaga på att det är snett och vint lite här och var. Men på det stora hela är jag jättenöjd. Det var fantastiskt roligt att brodera, och det ska bli härligt att flytta in mina små stickattiraljer i den här fina väskan istället för det fula gamla virkade pennfack jag haft dem i hittills.

Och broderilustan är verkligen väckt. Jag sitter och fantiserar vilt om skojiga broderiprojekt. Det är inte svårt att bli inspirerad av exempelvis Fasta maskor och lösa funderingars finfina virkade vantar med yllebroderi på. De måste jag härma! Och spana in hur snyggt Stickeri Stickera Stickeralla har piffat upp sin gråa köpekofta med lite glada broderier. Jag vill!

Men eftersom jag tycker att det är så skönt att bli av med gammalt som ligger så får broderierna alldeles för tillfället fortsätta att vara drömmar och jag kämpar på med mina UFO:n. Just nu är det River Tweed Cardigan som sitter på stickorna.

Jag kan inte riktigt förstå hur den här smala tarmen ska kunna passa mig dock. Nog för att det är resårstickning och töjer sig mycket, men jag är ändå skeptisk. Stickvännerna hävdar dock med bestämdhet att det kommer ordna sig när jag blockar. Vi får väl se. Jag stickar i alla fall på. Med tanke på att garnet redan tidigare varit en halvfärdig kofta som blev alldeles för liten är jag måttligt intresserad av att börja om ytterligare en gång.

jan 252009
 

Jag har tillbringat dagen vid symaskinen. Och jag har med all önskvärd tydlighet insett att jag inte är någon stjärna på det där med att sy. Ett strumpsticksfodral har jag knåpat ihop. Tanken var att det skulle gå rätt så kvickt, men jag har hållit på hela dagen. Och inte blir det lättare av att min symaskin trasslar ihop undertråden totalt varje gång man försöker sy lite långsamt. Full fart är det som gäller. Jag vet inte hur många gånger jag plockat isär maskinen och trasslat ut tråd. Nåja, resultatet blev i alla fall helt ok, och det ska bli trevligt med lite ordning på stickorna i fortsättningen.


Meningen var att mina rundstickor och KnitPicks-stickor skulle få fodral också, men det får allt vänta lite, tills jag får tid över. Nu är det hög tid att jag börjar ägna mig åt elkretsteknik istället.