mar 192015
 

Titta vad jag har fått! Jag har ärvt en massa gamla knappar!

150315_knappar_1

Jag älskar knappar, och det har jag gjort så länge jag kan minnas när jag var liten och försvann från mina föräldrar i varuhuset på hittade de mig nästan alltid sittande bland knapparna. Knappar är en så viktig detalj på ett plagg, tycker jag, och fina knappar kan göra skillnaden mellan ett helt ok projekt eller ett fantastiskt. Så gissa om jag blev glad när jag fick de här.

Nu innehåller blandningen rätt mycket plastknappar och andra inte så jättekul knappar. Och väldigt många finns det bara 3-4 stycken av. Så får är det sällan jag har användning av. Men en del guldkorn finns det också, och jag gissar att jag kan sitta och botanisera bland de här länge, länge. Och så kan man ju bli lite glad av de fina gamla plåtburkarna också.

150319_knappar_1

jul 102014
 

Nu är jag hemkommen från en mycket trevlig semesterresa till England. Förutom att bila runt i England så var orsaken till resan Woolfest. Woolfest är som syfestivalen, fast mycket större och bara inriktat på ull och garn. Mycket trevligt med andra ord. Mässan hålls i en stor lokal som i vanliga fall används som boskapsmarknad.

Förutom ull, garn, knappar, spinnrockar, vävstolar och en massa annat ullrelaterat så visades det även upp en hel del ullproducerande djur.

Teeswater
En massa olika sorters får såklart. Det är här är teeswater.
 
AlpackaOch alpackor. Alpackor måste väl vara något av det sötaste som finns.
 
WoolfestDär fanns även getter och angorakaniner. De flesta djuren visades upp i ringen där boskap för försäljning normalt visas, och det hölls långa föreläsningar om alla raserna.

Jag kom naturligtvis inte hem tomhänt. Det blev en del garn.

ShilasdairShilasdair luxury 4-ply.
40 % merino, 40 % angora, 10 % kamel och 10 % kashmir.
 
Eden Cottage YarnEden Cottage Yarn Milburn 4-ply.
70 % blue faced leicester, 30 % silke
 
Blacker Yarn BFLBlacker Yarn BFL 4-pl
100 % blue faced leicester

En slända fick följa med hem också

IST spindleIST Spindle
Sjödränkt ek, alm och ask.
 

Och så en och annan knapp.

Knappar

Knappar

På vägen hemåt blev det även ett stopp vid World of Wool. Mycket trevligt, även om stället var mindre än jag hade väntat mig. men ull av alla de sorter hade de i alla fall. Jag kom dock ut utan att ha köpt särskilt mycket, bara lite corriedale att komplettera lite av ullen jag redan har. 

okt 272013
 

Så var det dags för årets besök på syfestivalen. Efter en höst med inte så mycket handarbetande är det väl väldigt logiskt att åka och köpa en massa material som man inte hinner använda?

Jag hade i alla fall en väldigt trevlig dag tillsammans med vännen Stickeri Stickera Stickeralla, och en del inköp blev det.

 

Ett par böcker.
 
 
Garn såklart. Det här är Magasin Duett Supersoft i en fantastiskt fin röd färg.
 
 
Ett nystan Onion Tussah Silk. Jag har varit sugen på det här garnet länge, men tvekat då jag har varit osäker på färgerna. Nu fick jag se färgerna i verkligheten, och tyvärr så bekräftades mina farhågor om att de inte riktigt passar mig. Men ett nystan fick följa med hem för att provsticka i alla fall. Om jag gillar det så får jag väl färga själv helt enkelt. 
 
 
Och Sjöalyckans Drömmar. En nytt garn som jag inte hade hört talas om innan, men inte kunde låta bli. Det verkar fantastiskt trevligt i 75 % ull och 25 % silke.
 
 

Några fina blå keramikknappar, som kommer passa jättebra i det blå garnet ovan.
 
 

Och så lite tyg från Korps. Det mörka är 100 % ull. Det ljusa är en fantastiskt blandning med 50 % ull, 30 % silke och 20 % lin. Det har ett helt fantastiskt fall, och kommer att bli så fint i en kjol. Om jag någonsin vågar sätta saxen i det. Det var det där med jag och att sy…

 

Jag är jättenöjd med mina köp och ägnar dagen åt att klappa på garnerna och sticka provlappar.

aug 072011
 

Förra veckan var jag och F i Tallinn på semester. En mycket vacker och trevlig stad, som tacksamt nog bjöd på strålande väder när vi var där, trots regn i alla prognoser. Vi höll oss mest i och omkring gamla stan, som var mycket vacker medeltidsstad, med många små stengränder och en ringmur som har många av sin gamla torn kvar.

Jag hade naturligtvis lusläst Ravelry innan vi for, på tips efter hantverksrelaterade saker att göra i Tallinn. Och det kryllar av souvenirbutiker i Tallin, som alla har gott om stickade saker, och mycket annat hantverk, framförallt i trä. Det är mycket samma saker i de olika butikerna, men det mesta höll faktiskt riktigtbra klass. Inte alls det krafs som jag generellt förväntar mig av en souvenirbutik. Speciellt trevligt var Estonian Handicraft House som låg på Pikk 22.

Vi sprang också på en riktigt trevlig tygaffär mitt inne i gamla stan. På Väike-Karja 3 låg Trend Tekstil. Här fanns bland annat en fantastisk sortering av ylle- och ylle/kashmir-tyger, till riktigt bra priser. Jag köpte dock inga även om jag stod och klappade på dem ett bra tag. Men den förnuftiga delen av mig sa att jag inte visste vad jag skulle med det till, och att det ju kostade en del även om priserna var bra. Istället kom jag ut med tyg till ett par jeans.

På en väldigt mysig innergård på Vene 6, ligger Puu ja Putuka Pood. Här säljs fint trähantverk, och det som fångade mitt intresse mest var deras fina träknappar. Att köpa knappar var något jag visste att jag ville göra när vi kom till Tallinn. Jag köpte en del när vi var här på snabbvisit i höstas, och visste att jag ville ha fler. De här knapparna finner man i flera andra butiker också i Tallinn, men där var priserna betydligt högre, och innan vi kom till den här butiken var jag lite besviken för att det var så mycket dyrare än sist. Men i den här butiken var det precis som jag mindes det, och ett litet gäng knappar fick följa med mig hem. På samma innergård ligger också ett mysigt choklad-café, som varmt kan rekommenderas. Ett ypperligt tillfälle att sitta ner och vila trötta fötter en stund.

En dag spenderade vi på Open Air Museum, i utkanten av Tallin. Det är ett museum som visar hur livet på landet tedde sig på 1700- till 1900-talet i Estland. Jag hade rekommenderad det här på Ravlery innan vi åkte, och fått uppfattningen att det skulle vara mycket aktiviteter och vissas upp mycket hantverk här. Vi blev dock lite besvikna. Det var fint därute och trevligt att gå runt och titta, men vi orkade inte riktigt fördjupa oss i skillnaderna mellan gårdarna från olika delar av Estland, och så mycket mer fanns det inte att titta på. Någon enstaka gumma som satt och stickade fanns det, men sen var det slut. Det mesta av aktiviteterna tycktes bara vara på helger, och inte ens de demonstrationer som enligt programmet skulle äga rum den dagen vi var där lyckades vi hitta.

Längs gatan Müürivahe, alldeles intill Viru-porten finns Stickmarknaden. En lång rad med stånd där det säljs stickade tröjor, mössor och vantar med estniska mönster. Många fina saker, men lite svårt att bara gå och titta då alla är väldigt angelägna om att sälja, och kastar sig över en så fort man kommer nära. Jag han knappt fram till ståndet innan jag hade en mössa på mig. Det blev dock inga inköp, utan bara en massa inspiration.

Vi har också ätit mycket och gott på semestern. Det fanns många trevliga restauranger, och vi upplevde det som synd att man bara orkar äta två gånger om dagen, för vi hann ju inte prova alla restauranger vi ville på de få dagar vi hade att tillgå. Bästa matupplevelsen hade vi på restaurang Kudse Notsu Korts på Dunkri 8. Här serverades traditionell estnisk mat i enorma portioner. Det var mycket gott och verkligen ingen risk att gå hungrig därifrån.

Alldeles utanför gamla stan, och precis intill vårt hotell låg det stora köpcentret Viru Kesku. Härinne fanns en stor, fin bookhandel, Rahva Raamat. Efter visst letande lyckades jag fram fram till hyllan med hantverksböcker, vilken var betydligt större än i de flesta svenska bokhandlar. Estniska är dock ganska obegripligt, och de flesta böcker var av typen ”lär dig sticka” och kanske inte så intressanta, men det fanns ju godbitar också. Som boken ”The Haapsalu Shawl” för mindre än halva priset mot vad jag gav för min kopia. Och så de båda böckerna av Aino Praakli, om traditionella estniska vantar och sockor. Vantboken fick följa med mig hem.

Så tittade jag naturligtvis på garn också. Det fanns lite garn i flera av souvenirbutikerna, men jag letade upp ett par riktiga garnaffärer också. Den bästa jag hittade var Pronski Yarn, som låg nere i källaren på Le Gardie Center, Viru 15. Här fanns en hel del trevliga ullgarner. Tyvärr så var det en källarlokal med dåligt ljus, så det var svårt att riktigt bedöma färgerna på garnet. Det låg även två mindre garnaffärer på Müürivahe, samma gata som stickmarknaden, com också hade en del trevliga ullgarner. Det  slutade dock helt utan inköp för mig. Jag blev velig och kunde inte bestämma mig, och struntade jag till slut i alltihop. Det är ju inte så att jag lider brist på garn, och jag ville inte köpa en massa om det inte kändes helt rätt.

Allt som allt hade vi en mycket trevlig Tallinn-semester och det är ett resmål jag kan rekommendera, inte minst för den som är intresserad av hantverk.

okt 282010
 

Idag har jag varit i himlen. I alla fall nästan. Jag har varit i knapplådan. En underbar liten butik med otroligt mycket knappar till bra priser. Så mycket vackert. Jag tyckte jag lyckades hålla mig i skinnet rätt så bra, men jag kom ändå hem med betydligt fler knappar än jag tänkt mig när jag åkte dit.

Och så närbild på favoriterna:

Ljuvliga pärlemorknappar i en grå ton men som fångade upp färgen i mitt blå garn något alldeles fantastiskt!
Stora cerisa knappar i pärlemor som bara skrek att jag skulle ta med dem hem. Färgen är otrolig.
Och en liten favorit. Är man cyklist så går det ju inte att motstå de här. Jag är så kär att jag gick hem och började skissa på en kofta att sätta dem i med en gång. Men jag får nog hålla mig i kragen och sticka färdigt lite annat planerat först. 
sep 172010
 

Jag och F har varit på kortsemester i form av kryssning till Tallinn. Vi har verkligen haft en jättetrevlig semester, även om den var kort. På båten har vi ätit mycket god mat, badat bastu och bubbelpol och fått härlig massage och på morgonen sen var vi framme i Tallinn. Gamla stan i Tallin var väldigt mysig att gå omkring i. Smala gränder med kullerstenar och härliga gamla hus. Och hantverksbutiker vart och vartannat hörn. Massor med stickat fanns det och jag trivdes som fisken i vattnet. Framförallt stickade vantar var det gott om, men ute fanns även många stånd med stickade tröjor.

Något färdigstickat inhandades dock inte även om jag stod länge och klämde på en vacker cape som jag gärna ville ha men inte riktigt visste när jag skulle använda. Inspirationsförrådet fylldes däremot på ordentligt. 
Men komma hem från Estland tomhänt kunde jag ju inte, så en härva härligt ullgarn fick det bli. Slog även till på några fina träknappar. Hittade en butik som hade många vackra träknappar och jag hade jättesvårt att välja. Såhär i efterhand önskar jag att jag hade köpt fler…
mar 062007
 

Hemma igen, efter en fantastiskt trevlig helg i Stockholm. Den absoluta höjdpunkten på resan var operan. Var och såg Tosca på fredagkvällen, och den var helt fantastisk. Det är en ganska grym histora egentligen, och under knappa tre timmar hinns det med två självmord, en tortyrscen, ett mord och en avrättning. På ”operakvarten” innan berättade de att man förr ibland ordnade någon kort liten lättsam balett efter operan, för att publiken inte skulle gå hem och drömma mardrömmar. Någon balett fick vi inte se, men det räckte så bra med operan. Vilken fantastisk musik!

På lördagen var det symässa som gällde. Hemskt trångt och mycket folk, och en förkrossande kvinnlig dominans, men väldans trevligt ändå. Tyckte nästan det var lite jobbigt med så mycket fina saker runt omkring mig. Habegäret blev stort. Lyckades dock hålla igen ganska bra. Visste ju inte riktigt vad jag skulle ha alla fina garner till och min plånbok sa nej till att köpa en massa fint om det inte finns någon plan för vad det ska användas till. Lite handlat blev det dock.


Det som fick följa med mig hem var en härva mjukt härligt merino-silkegarn, som jag ska göra någon trevlig spetssjal av. Några fina träknappar till en kofta i handspunnet garn som jag ser framför mig när jag ska sova ibland. Jag har i alla fall köpt ullen till den, vi får väl se hur länge det tar innan den blir verklighet. Sen handlade jag även lite fibrer från Kartehuset. Det blev ett hekto vit merinoull, 50 gram tussasilke och ett hekto av en blandning av svart alpacka och silke. Det är så mjukt och härligt att jag inte vet om jag vågar ge mig på att spinna av det. Man kan ju ha det att bara titta på också 🙂

Efter en dag på symässa var vi fantastiskt trötta, men att sitta hela kvällen på hotellrummet var inte så lockande, så vi gick och köpte biljetter till Rhapsody in rock innan vi gav oss ut för att äta. Dyra som stryk var biljetterna, och jag var inte helt nöjd med föreställningen. Tycker att de blir sämre och sämre för varje gång, tyvärr. Och att de ska envisas med en så extremt hög ljudvolym. Jag hade varit duktig och tagit med mina öronproppar, och trots det så tyckte jag att det var jobbigt hög volym. Förstår inte hur de som inte hade öronproppar klarade av det.

Söndagen ägnades åt en tur till Nordiska museét och utställningen Stickning – ett hantverk att utveckla. En helt fantastisk utstälning måste jag säga. Den rekommenderas varmt! Massor av inpiration fick jag. Besöket blev tyvärr inte så långt för vi var tvugna och skynda oss till bussen för nu var det dags att åka hem.

Väl hemma väntade ett paket på mig. Det var ytterligare en delleverans av min bokbeställning. Sysslolös behöver jag inte vara 🙂