jul 102014
 

Nu är jag hemkommen från en mycket trevlig semesterresa till England. Förutom att bila runt i England så var orsaken till resan Woolfest. Woolfest är som syfestivalen, fast mycket större och bara inriktat på ull och garn. Mycket trevligt med andra ord. Mässan hålls i en stor lokal som i vanliga fall används som boskapsmarknad.

Förutom ull, garn, knappar, spinnrockar, vävstolar och en massa annat ullrelaterat så visades det även upp en hel del ullproducerande djur.

Teeswater
En massa olika sorters får såklart. Det är här är teeswater.
 
AlpackaOch alpackor. Alpackor måste väl vara något av det sötaste som finns.
 
WoolfestDär fanns även getter och angorakaniner. De flesta djuren visades upp i ringen där boskap för försäljning normalt visas, och det hölls långa föreläsningar om alla raserna.

Jag kom naturligtvis inte hem tomhänt. Det blev en del garn.

ShilasdairShilasdair luxury 4-ply.
40 % merino, 40 % angora, 10 % kamel och 10 % kashmir.
 
Eden Cottage YarnEden Cottage Yarn Milburn 4-ply.
70 % blue faced leicester, 30 % silke
 
Blacker Yarn BFLBlacker Yarn BFL 4-pl
100 % blue faced leicester

En slända fick följa med hem också

IST spindleIST Spindle
Sjödränkt ek, alm och ask.
 

Och så en och annan knapp.

Knappar

Knappar

På vägen hemåt blev det även ett stopp vid World of Wool. Mycket trevligt, även om stället var mindre än jag hade väntat mig. men ull av alla de sorter hade de i alla fall. Jag kom dock ut utan att ha köpt särskilt mycket, bara lite corriedale att komplettera lite av ullen jag redan har. 

aug 072011
 

Förra veckan var jag och F i Tallinn på semester. En mycket vacker och trevlig stad, som tacksamt nog bjöd på strålande väder när vi var där, trots regn i alla prognoser. Vi höll oss mest i och omkring gamla stan, som var mycket vacker medeltidsstad, med många små stengränder och en ringmur som har många av sin gamla torn kvar.

Jag hade naturligtvis lusläst Ravelry innan vi for, på tips efter hantverksrelaterade saker att göra i Tallinn. Och det kryllar av souvenirbutiker i Tallin, som alla har gott om stickade saker, och mycket annat hantverk, framförallt i trä. Det är mycket samma saker i de olika butikerna, men det mesta höll faktiskt riktigtbra klass. Inte alls det krafs som jag generellt förväntar mig av en souvenirbutik. Speciellt trevligt var Estonian Handicraft House som låg på Pikk 22.

Vi sprang också på en riktigt trevlig tygaffär mitt inne i gamla stan. På Väike-Karja 3 låg Trend Tekstil. Här fanns bland annat en fantastisk sortering av ylle- och ylle/kashmir-tyger, till riktigt bra priser. Jag köpte dock inga även om jag stod och klappade på dem ett bra tag. Men den förnuftiga delen av mig sa att jag inte visste vad jag skulle med det till, och att det ju kostade en del även om priserna var bra. Istället kom jag ut med tyg till ett par jeans.

På en väldigt mysig innergård på Vene 6, ligger Puu ja Putuka Pood. Här säljs fint trähantverk, och det som fångade mitt intresse mest var deras fina träknappar. Att köpa knappar var något jag visste att jag ville göra när vi kom till Tallinn. Jag köpte en del när vi var här på snabbvisit i höstas, och visste att jag ville ha fler. De här knapparna finner man i flera andra butiker också i Tallinn, men där var priserna betydligt högre, och innan vi kom till den här butiken var jag lite besviken för att det var så mycket dyrare än sist. Men i den här butiken var det precis som jag mindes det, och ett litet gäng knappar fick följa med mig hem. På samma innergård ligger också ett mysigt choklad-café, som varmt kan rekommenderas. Ett ypperligt tillfälle att sitta ner och vila trötta fötter en stund.

En dag spenderade vi på Open Air Museum, i utkanten av Tallin. Det är ett museum som visar hur livet på landet tedde sig på 1700- till 1900-talet i Estland. Jag hade rekommenderad det här på Ravlery innan vi åkte, och fått uppfattningen att det skulle vara mycket aktiviteter och vissas upp mycket hantverk här. Vi blev dock lite besvikna. Det var fint därute och trevligt att gå runt och titta, men vi orkade inte riktigt fördjupa oss i skillnaderna mellan gårdarna från olika delar av Estland, och så mycket mer fanns det inte att titta på. Någon enstaka gumma som satt och stickade fanns det, men sen var det slut. Det mesta av aktiviteterna tycktes bara vara på helger, och inte ens de demonstrationer som enligt programmet skulle äga rum den dagen vi var där lyckades vi hitta.

Längs gatan Müürivahe, alldeles intill Viru-porten finns Stickmarknaden. En lång rad med stånd där det säljs stickade tröjor, mössor och vantar med estniska mönster. Många fina saker, men lite svårt att bara gå och titta då alla är väldigt angelägna om att sälja, och kastar sig över en så fort man kommer nära. Jag han knappt fram till ståndet innan jag hade en mössa på mig. Det blev dock inga inköp, utan bara en massa inspiration.

Vi har också ätit mycket och gott på semestern. Det fanns många trevliga restauranger, och vi upplevde det som synd att man bara orkar äta två gånger om dagen, för vi hann ju inte prova alla restauranger vi ville på de få dagar vi hade att tillgå. Bästa matupplevelsen hade vi på restaurang Kudse Notsu Korts på Dunkri 8. Här serverades traditionell estnisk mat i enorma portioner. Det var mycket gott och verkligen ingen risk att gå hungrig därifrån.

Alldeles utanför gamla stan, och precis intill vårt hotell låg det stora köpcentret Viru Kesku. Härinne fanns en stor, fin bookhandel, Rahva Raamat. Efter visst letande lyckades jag fram fram till hyllan med hantverksböcker, vilken var betydligt större än i de flesta svenska bokhandlar. Estniska är dock ganska obegripligt, och de flesta böcker var av typen ”lär dig sticka” och kanske inte så intressanta, men det fanns ju godbitar också. Som boken ”The Haapsalu Shawl” för mindre än halva priset mot vad jag gav för min kopia. Och så de båda böckerna av Aino Praakli, om traditionella estniska vantar och sockor. Vantboken fick följa med mig hem.

Så tittade jag naturligtvis på garn också. Det fanns lite garn i flera av souvenirbutikerna, men jag letade upp ett par riktiga garnaffärer också. Den bästa jag hittade var Pronski Yarn, som låg nere i källaren på Le Gardie Center, Viru 15. Här fanns en hel del trevliga ullgarner. Tyvärr så var det en källarlokal med dåligt ljus, så det var svårt att riktigt bedöma färgerna på garnet. Det låg även två mindre garnaffärer på Müürivahe, samma gata som stickmarknaden, com också hade en del trevliga ullgarner. Det  slutade dock helt utan inköp för mig. Jag blev velig och kunde inte bestämma mig, och struntade jag till slut i alltihop. Det är ju inte så att jag lider brist på garn, och jag ville inte köpa en massa om det inte kändes helt rätt.

Allt som allt hade vi en mycket trevlig Tallinn-semester och det är ett resmål jag kan rekommendera, inte minst för den som är intresserad av hantverk.

feb 202011
 

Jag hade inte tänkt att jag skulle åka på syfestivalen i år. Jag skulle ju spara pengar var det sagt. Men jag blev naturligtvis övertalad av vännerna att följa med, och vi hade en fantastiskt rolig dag. Tanken var dock att jag skulle hålla mig i skinnet och bara handla det som stod på min lista. Och absolut inte köpa en massa garn. Jag ska ju sticka upp mitt garnlager är planen. Jag lyckades nästan.

Det blev en del vadmal från den fantastiska butiken Korps. Får ni möjlighet att handla av dem kan jag rekommendera det. Fantastiska tyger. En vit märkpenna med egenskapen att färgen försvinner om man stryker på det ritade. Sägs det i alla fall, jag har inte haft möjlighet att prova än. Det verkar mycket praktiskt. Så hade jag även planerat att köpa broderigarn i bomull om jag hittade billigt. Det gjorde. För 3 kronor dockan fick ett gäng följa med hem. Även om det måste ha slagit slint i skallen när jag valde färger, för det blev inte en enda docka rött. Däremot en massa konstiga gröna som jag inte direkt gillar. Jaja. En mönstermapp från KnitPro fick också följa med hem, men den hade jag beställt och betalat tidigare och hämtade bara nu, den räknas väl inte va?

Det som inte riktigt var planerat var den fantastiskt fina, men dyra, boken ”The Haapsalu Shawl”. Den spräckte budgeten med råge, men det får det vara värt, för den är väldigt trevlig. Och så var det dessutom mässerbjudande, så med boken fick man även ett nystan garn Och det inte vilket garn som helst utan ett fantastiskt fint, mjukt cashmere-garn. Så det blev lite garn med hem, trots att jag inte köpt något 😉

Nästa gång det är syfestival så ska jag nog stanna hemma i alla fall. Hur goda föresatser jag än har när jag åker dit så blir det ju alltid så dyrt. och det är ju inte så att jag egentligen behöver någonting… Men vi får väl se hur motståndskraftig jag är när det närmar sig och vännerna börjar prata om att åka dit.

sep 172010
 

Jag och F har varit på kortsemester i form av kryssning till Tallinn. Vi har verkligen haft en jättetrevlig semester, även om den var kort. På båten har vi ätit mycket god mat, badat bastu och bubbelpol och fått härlig massage och på morgonen sen var vi framme i Tallinn. Gamla stan i Tallin var väldigt mysig att gå omkring i. Smala gränder med kullerstenar och härliga gamla hus. Och hantverksbutiker vart och vartannat hörn. Massor med stickat fanns det och jag trivdes som fisken i vattnet. Framförallt stickade vantar var det gott om, men ute fanns även många stånd med stickade tröjor.

Något färdigstickat inhandades dock inte även om jag stod länge och klämde på en vacker cape som jag gärna ville ha men inte riktigt visste när jag skulle använda. Inspirationsförrådet fylldes däremot på ordentligt. 
Men komma hem från Estland tomhänt kunde jag ju inte, så en härva härligt ullgarn fick det bli. Slog även till på några fina träknappar. Hittade en butik som hade många vackra träknappar och jag hade jättesvårt att välja. Såhär i efterhand önskar jag att jag hade köpt fler…
aug 042007
 

Nu är jag hemma från semestern igen. Nåja. Det har jag varit ett par dagar, men har varit för lat för att blogga om den. Ett par lata dagar på Öland har det blivit, och en vecka i Dalarna. Mycket av tiden har jag tillbringat tillsammans med Harry Potter. Hade förhandsbeställt boken. Dumt, med tanke på postens leveranstider till avkroken Oskarshamn, så jag fick den inte förrän på tisdagen, hela tre dagar efter den hade släppts! Snacka om att jag gick på nålar. Sen blev det intensivläsning av, och nu är det slut! Slut! Inga fler böcker att se fram emot 🙁 Det är allt lite sorgligt det. Men boken var i alla fall jättebra. Den svarade inte på alla frågor, men det hade varit omänskligt att skriva en bok som gjorde det. Men lite snopet känns det ju allt att fortfarande undra. Annars hade den så gott som allt. Roliga episoder, spänning, sorgliga avsnitt. Ja det mesta helt enkelt. och jag grät floder vid den lilla graven vid havet 🙁 Nu är det bara att hålla tummarna för att Rowling verkligen skriver den Harry Potter-encyklopedi hon sagt hon ska skriva, så att man får veta vad som hände sen. Och hur det var sist.

Men jag har inte bara läst på semestern. I Dalarna har vi tittat på en massa hantverk, och det är ju alltid roligt. Fast jag måste säga att Hemslöjdsaffärerna inte är vad de har varit. Finns mycket som det inte är särskilt hög kvalitet på tyvärr. Höjdpunkten på resan var nog besöket på Sätergläntan. Nu kan vi prata om en riktigt hemslöjd. Här fanns ju allt man kunde tänka sig! Skulle kunna köpa hela butiken. Fast jag blev alldeles handlingförlamad av allt det fina, och lyckades bara handla en härva häcklat lin… Hoppas kunna återvända dit för att gå på någon av deras roliga kurser någon gång inom en inte allt för avlägsen framtid. Det vore så roligt!

På vägen passade vi dessutom på att besöka Östergötlands ullspinneri utanför Ödeshög. Har hört mycket gott om deras garner tidigare, men inte sett dem. Men nu förstår jag verkligen varför det är så många som gillar dem. Det är nog bland de härligaste ullgarner jag har stött på. Tre härvor fick följa med mig hem. Tanken är att det ska bli en mössa och ett par vantar av dem så småningom.

Stickat har jag också gjort. I alla fall lite. Och tröjan jag har haft som resestickning växer sakta men säkert. Lite för sakta för att bli färdig till barnets födelsedag (den var igår…), men det rör sig i alla fall 🙂 Och jag tror att den blir riktigt bra, om än i största laget. Problemet blir väl att hinna med att sticka så mycket framöver. I slutet på nästa vecka ska jag flytta, och det är en del att styra med innan dess.

jul 132007
 

Hantverksmässa i Hjo har jag varit på i helgen. Mycket trevligt, med mängder av fint hantverk att titta på. En del mindre fint också, men definitivt inget skräp som det brukar vara på vanliga marknader. Blev inte så mycket handlat dock. Hantverk kostar ju så mycket pengar, även om det sällan är någon som tar så bra betalt som man borde. Det eviga dilemmat med handgjorda saker.
Köpte en kudde att brodera från fingerfärda. När jag kom hem och packade upp den visade det sig dock att den var svart, och inte blå, som jag hade bett om. Efter lite mailkonversation har jag nu skickat iväg den svarta kudden, och hoppas få en blå på posten om några dagar. och sen ska jag brodera. Hur det nu ska gå till…

Som resestickning har jag haft min påfågelsjal. Det är ett härlig mönster, men jag håller på att bli tokig på att mönstret visar halva sjalen, och att man ska sticka andra halvan från höger till vänster, och så ändra lutningen på alla minskningar, så att ett vänsterlutande streck plötsligt symboliserar en högerlutande minskning… Jaja. Tror att jag har gjort rätt i alla fall. Så här stor var sjalen när jag kom hem.

Nu är den tyvärr mindre. Strax efter att jag tog den här bilden insåg jag att jag hade på tok för få maskor på ena halvan av sjalen, och när jag försökte ta upp för att rätta till tappade jag ett par maskor som jag aldrig lyckades plocka upp igen. Så det var bara att repa upp till livlinan, som satt alldeles för långt ner i arbetet. Blir livlinor tätare i fortsättningen. Nu övergår jag till att sticka på Mystery Stole istället. Jag ligger ohjälpligt mycket efter…

mar 062007
 

Hemma igen, efter en fantastiskt trevlig helg i Stockholm. Den absoluta höjdpunkten på resan var operan. Var och såg Tosca på fredagkvällen, och den var helt fantastisk. Det är en ganska grym histora egentligen, och under knappa tre timmar hinns det med två självmord, en tortyrscen, ett mord och en avrättning. På ”operakvarten” innan berättade de att man förr ibland ordnade någon kort liten lättsam balett efter operan, för att publiken inte skulle gå hem och drömma mardrömmar. Någon balett fick vi inte se, men det räckte så bra med operan. Vilken fantastisk musik!

På lördagen var det symässa som gällde. Hemskt trångt och mycket folk, och en förkrossande kvinnlig dominans, men väldans trevligt ändå. Tyckte nästan det var lite jobbigt med så mycket fina saker runt omkring mig. Habegäret blev stort. Lyckades dock hålla igen ganska bra. Visste ju inte riktigt vad jag skulle ha alla fina garner till och min plånbok sa nej till att köpa en massa fint om det inte finns någon plan för vad det ska användas till. Lite handlat blev det dock.


Det som fick följa med mig hem var en härva mjukt härligt merino-silkegarn, som jag ska göra någon trevlig spetssjal av. Några fina träknappar till en kofta i handspunnet garn som jag ser framför mig när jag ska sova ibland. Jag har i alla fall köpt ullen till den, vi får väl se hur länge det tar innan den blir verklighet. Sen handlade jag även lite fibrer från Kartehuset. Det blev ett hekto vit merinoull, 50 gram tussasilke och ett hekto av en blandning av svart alpacka och silke. Det är så mjukt och härligt att jag inte vet om jag vågar ge mig på att spinna av det. Man kan ju ha det att bara titta på också 🙂

Efter en dag på symässa var vi fantastiskt trötta, men att sitta hela kvällen på hotellrummet var inte så lockande, så vi gick och köpte biljetter till Rhapsody in rock innan vi gav oss ut för att äta. Dyra som stryk var biljetterna, och jag var inte helt nöjd med föreställningen. Tycker att de blir sämre och sämre för varje gång, tyvärr. Och att de ska envisas med en så extremt hög ljudvolym. Jag hade varit duktig och tagit med mina öronproppar, och trots det så tyckte jag att det var jobbigt hög volym. Förstår inte hur de som inte hade öronproppar klarade av det.

Söndagen ägnades åt en tur till Nordiska museét och utställningen Stickning – ett hantverk att utveckla. En helt fantastisk utstälning måste jag säga. Den rekommenderas varmt! Massor av inpiration fick jag. Besöket blev tyvärr inte så långt för vi var tvugna och skynda oss till bussen för nu var det dags att åka hem.

Väl hemma väntade ett paket på mig. Det var ytterligare en delleverans av min bokbeställning. Sysslolös behöver jag inte vara 🙂