okt 062011
 

Vad för slända skall man då satsa på om man vill börja spinna? Vad man gillar för sländor är en personlig preferens. Vad man vill spinna för typ av fibrer påverkar också valet. Min rekommendation är att köpa en hängande slända av medelvikt, 30-40 gram. Då får man en slända som klarar av det mesta, utom väldigt tunna garner och de allra kortaste fibrerna. Topptyngd eller bottentyngd då? Det är helt en smaksak. Det är ingen direkt skillnad på hur de fungerar och ingen är bättre än den andra. Personligen har jag mest spunnit på topptyngda sländor, och är nu sugen på att prova fler bottentyngda.

Som jag sa när jag pratade om vilka fibrer man skall välja så tycker jag dock att det är viktigt att man börjar med en fiber man tycker om och vill spinna. Och skulle det vara korta fibrer som till exempel angora från de egna kaninerna eller bomull, så är det bättre att börja med någon form av stödd slända.

Det bästa är naturligtvis även här att prova sig fram till vad man trivs bäst med. Föredrar man topp- eller bottentyngda sländor, och vilken vikt vill man ha på sin slända? Är stödda sländor din passion? Det är ju dock inte alltid man har den möjligheten, men då får man börja någonstans, och en enkel medeltung hängande slända är en bra startpunkt. Sen får man prova sig fram efter hand.

Att köpa slända

Var köper man då sin slända? De flesta som tillverkar sländor är små enperson-företag som säljer direkt till sina kunder. Och de flesta verkar finnas i USA. Sländor finns i alla prisklasser, från någon hundralapp och uppåt. En slända behöver inte vara dyr för att vara bra. Nedan listar jag några alternativ på tillverkare som gör bra sländor i olika prisklasser. Det finns många, många fler. Sök på Google eller Ravelry leta upp dina favoriter. Jag tycker att en bra slända skall inte bara skall spinna bra utan även vara vacker att titta på.

I Sverige:

  • Gammeldags – svensk sländtillverkare med bra sländor.

Utomlands

  • Spinning Forth – Enkla och bra nybörjarsländor för en billig peng.
  • Wooly design – Produktionssländor som är billiga och bra. Har även mer utsmyckade modeller.
  • Journey Wheel – mina favoritsländor.
  • Golding – otroligt vackra och populära sländor.

  En kommentar till “Lilla spinnskolan del 6: Välja slända”

  1. Tack igen – det är superbra guider. Jag känner att jag vågar mig på detta nu.

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)