feb 112008
 

I helgen fick jag en stark lust att prova på att växtfärga, något jag aldrig gjort förut. Så istället för att göra det jag egentligen borde, det vill säga plugga, började jag experimentera lite med lite restgarner och vad som fanns hemma i skafferiet. Och jag har redan insett att jag har skaffat mig en ny och tidskrävande hobby. Det här var ju hur kul som helst, även om resultatet kanske inte blev riktigt det väntade hela tiden. Jag kände också att årstiden för det här kanske inte var den bästa. Det finns ju inte så mycket kul växter att gå ut och plocka. Men det gick att färga lite med vad som fanns i kyl och frys. Har dessutom fått tillämpa mina kemikunskaper lite praktiskt också och inte bara med massa teoretiska uppgifter i skolan, för att få till mina sura och basiska lösningar med vad som fanns hemma. Tänk, det var en kurs jag inte trodde jag skulle ha så mycket nytta av 🙂

Vitt, ljusgrått och mörkgrått garn färgat med, från vänster:
Gul lök överfärgat med blåbär i basisk lösning, Gul lök överfärgat med blåbär i sur lösning, Blåbär i basisk lösning, Blåbär i sur lösning, och Gul lök.

Jätteskoj var det här. Något förvånad över att det gick att färga grönt med blåbär. Inte riktigt vad jag väntat mig vare sig av känslan eller av vad jag läst om färgning med blåbär. Men spännande. undrar vad jag ska prova härnäst.

Min SSS har också vuxit lite, och jag är nu klar med fjärde ledtråden. Ligger fortfarande efter, men lite knappar jag in i alla fall,

  4 kommentarer till “Gul lök och blåbär”

 1. Hej Emmy!

  Otroligt roligt! Jag surfade runt och ville hitta trevliga stick o virkbloggar. Och så sitter jag och beundrar alla dina vackra sjalar tills jag kommer ner till bilden! det är ju du!

  Bakom tangentbordet har du Anna Esbjörner från Lunnevad. Jag gick på fiol samma år som du, om du kommer ihåg!

  Vad otroligt duktig du är! Roligt att se dina alster.
  Själv har jag blivit tokig i att virka. Tyvärr har jag inte börjat sticka än, det är så tråkigt att börja eftersom jag är så dålig på det! 🙂 Men några virkade vantar, mössor och sjalar har det blivit.

  Vad gör du i Uppsala då? Spelar du något piano nuförtiden?

  Kram Anna

 2. Hej Emmy!
  Kul att du börjat färga! Ledsen att göra dig besviken men blåbär bleks i solen lite för fort – det är därför man inte använder det så ofta…säger en glädjedödande tant…hur som helst kan jag kanske glädja dig med att det är spinträff den 23 på samma ställe om du har lust. (Se Svea spinnagilles blogg.)

 3. Vilken härlig gul färg av löken:)

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)