aug 072011
 

Förra veckan var jag och F i Tallinn på semester. En mycket vacker och trevlig stad, som tacksamt nog bjöd på strålande väder när vi var där, trots regn i alla prognoser. Vi höll oss mest i och omkring gamla stan, som var mycket vacker medeltidsstad, med många små stengränder och en ringmur som har många av sin gamla torn kvar.

Jag hade naturligtvis lusläst Ravelry innan vi for, på tips efter hantverksrelaterade saker att göra i Tallinn. Och det kryllar av souvenirbutiker i Tallin, som alla har gott om stickade saker, och mycket annat hantverk, framförallt i trä. Det är mycket samma saker i de olika butikerna, men det mesta höll faktiskt riktigtbra klass. Inte alls det krafs som jag generellt förväntar mig av en souvenirbutik. Speciellt trevligt var Estonian Handicraft House som låg på Pikk 22.

Vi sprang också på en riktigt trevlig tygaffär mitt inne i gamla stan. På Väike-Karja 3 låg Trend Tekstil. Här fanns bland annat en fantastisk sortering av ylle- och ylle/kashmir-tyger, till riktigt bra priser. Jag köpte dock inga även om jag stod och klappade på dem ett bra tag. Men den förnuftiga delen av mig sa att jag inte visste vad jag skulle med det till, och att det ju kostade en del även om priserna var bra. Istället kom jag ut med tyg till ett par jeans.

På en väldigt mysig innergård på Vene 6, ligger Puu ja Putuka Pood. Här säljs fint trähantverk, och det som fångade mitt intresse mest var deras fina träknappar. Att köpa knappar var något jag visste att jag ville göra när vi kom till Tallinn. Jag köpte en del när vi var här på snabbvisit i höstas, och visste att jag ville ha fler. De här knapparna finner man i flera andra butiker också i Tallinn, men där var priserna betydligt högre, och innan vi kom till den här butiken var jag lite besviken för att det var så mycket dyrare än sist. Men i den här butiken var det precis som jag mindes det, och ett litet gäng knappar fick följa med mig hem. På samma innergård ligger också ett mysigt choklad-café, som varmt kan rekommenderas. Ett ypperligt tillfälle att sitta ner och vila trötta fötter en stund.

En dag spenderade vi på Open Air Museum, i utkanten av Tallin. Det är ett museum som visar hur livet på landet tedde sig på 1700- till 1900-talet i Estland. Jag hade rekommenderad det här på Ravlery innan vi åkte, och fått uppfattningen att det skulle vara mycket aktiviteter och vissas upp mycket hantverk här. Vi blev dock lite besvikna. Det var fint därute och trevligt att gå runt och titta, men vi orkade inte riktigt fördjupa oss i skillnaderna mellan gårdarna från olika delar av Estland, och så mycket mer fanns det inte att titta på. Någon enstaka gumma som satt och stickade fanns det, men sen var det slut. Det mesta av aktiviteterna tycktes bara vara på helger, och inte ens de demonstrationer som enligt programmet skulle äga rum den dagen vi var där lyckades vi hitta.

Längs gatan Müürivahe, alldeles intill Viru-porten finns Stickmarknaden. En lång rad med stånd där det säljs stickade tröjor, mössor och vantar med estniska mönster. Många fina saker, men lite svårt att bara gå och titta då alla är väldigt angelägna om att sälja, och kastar sig över en så fort man kommer nära. Jag han knappt fram till ståndet innan jag hade en mössa på mig. Det blev dock inga inköp, utan bara en massa inspiration.

Vi har också ätit mycket och gott på semestern. Det fanns många trevliga restauranger, och vi upplevde det som synd att man bara orkar äta två gånger om dagen, för vi hann ju inte prova alla restauranger vi ville på de få dagar vi hade att tillgå. Bästa matupplevelsen hade vi på restaurang Kudse Notsu Korts på Dunkri 8. Här serverades traditionell estnisk mat i enorma portioner. Det var mycket gott och verkligen ingen risk att gå hungrig därifrån.

Alldeles utanför gamla stan, och precis intill vårt hotell låg det stora köpcentret Viru Kesku. Härinne fanns en stor, fin bookhandel, Rahva Raamat. Efter visst letande lyckades jag fram fram till hyllan med hantverksböcker, vilken var betydligt större än i de flesta svenska bokhandlar. Estniska är dock ganska obegripligt, och de flesta böcker var av typen ”lär dig sticka” och kanske inte så intressanta, men det fanns ju godbitar också. Som boken ”The Haapsalu Shawl” för mindre än halva priset mot vad jag gav för min kopia. Och så de båda böckerna av Aino Praakli, om traditionella estniska vantar och sockor. Vantboken fick följa med mig hem.

Så tittade jag naturligtvis på garn också. Det fanns lite garn i flera av souvenirbutikerna, men jag letade upp ett par riktiga garnaffärer också. Den bästa jag hittade var Pronski Yarn, som låg nere i källaren på Le Gardie Center, Viru 15. Här fanns en hel del trevliga ullgarner. Tyvärr så var det en källarlokal med dåligt ljus, så det var svårt att riktigt bedöma färgerna på garnet. Det låg även två mindre garnaffärer på Müürivahe, samma gata som stickmarknaden, com också hade en del trevliga ullgarner. Det  slutade dock helt utan inköp för mig. Jag blev velig och kunde inte bestämma mig, och struntade jag till slut i alltihop. Det är ju inte så att jag lider brist på garn, och jag ville inte köpa en massa om det inte kändes helt rätt.

Allt som allt hade vi en mycket trevlig Tallinn-semester och det är ett resmål jag kan rekommendera, inte minst för den som är intresserad av hantverk.

  11 kommentarer till “Tallinn”

 1. Ser ut att vara bra att vara förberedd .Av ditt reportage framstår staden som mycket rik på hantverk.garn och god mat.Riktigt trevligt att få resa virtuellt lite ht och dit för i sommar har jag varit hemmavid hela tiden.

 2. Jag har en ide’ om att starta en pyssel stafett och eftersom du är så full av kreativitet, undrar jag om du kanske skulle ha lust att vara med?
  Se detta inlägg för mer info:
  http://sniffarskonhet.blogspot.com/2011/08/pyssel-stafett.html
  //jonna d

 3. Härliga Tallinbilder. Fin ny blogg du har 🙂

 4. What a great trip. History, architecture, crafts, and good food!

 5. Vilken fin resa ni har haft/Marie

 6. Oj, har du bytt blogg?! Blev först lite förvirrad men kände sedan igen dig på bilderna. 🙂

 7. Jag har bara varit i Tallin en dag men tyckte det var jättefint – nu blir jag sugen på att åka dit igen!

  Ylletyget ska du så klart ha till din medeltidsdräkt, eller har du lagt det projektet helt på hyllan? 🙂

 8. Vad fina bilder ! Talinn är fint ,man blir som sagt sugen att resa dit Jag hade lätt köpt tyger bara för att de är fina ( det är inte min förnuftiga sidan som talar)

 9. […] åkte till Tallinn och hittade en massa […]

 10. Nu har jag suttit här och suckat över din fina inspirerande reseskildring så nu måste jag fråga, var ni där en hel vecka? Jag skulle vilja vara där 3-4 dagar. De estniska stickböckerna, går det att förstå sig på dom? Och går det att ha en textilt ointresserad karl med sig. =D

 11. Thank you for your tips

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)