Freja

 

De här vantarna är inspirerade av Freja, kärlekens och fruktbarhetens gudinna i den nordiska mytologin. Designen började med handflatans mönster med små hjärtan, och jag visste att jag ville kombinera dem med fler hjärtan i olika former. Resultatet blev de här traditionella flerfärgsstickade vantarna. Den resårstickade mudden sluter tätt kring handleden och den klassiska norska konstruktionen med tumkil ger vanten en bekväm passform. 

STORLEK
Dam medium

FÄRDIGA MÅTT
Omkrets: 20 cm
Längd: 25 cm

GARN
Rauma Gammelserie [100% ull; 160 m per 50 g nystan]
BF: färg 401 naturvit, 1 nystan
MF:handfärgad, 1 nystan.

Rauma gammelserie finns endast i ett fåtal färger. Det går också utmärkt att använda Rauma finullgarn [100% ull; 175 m per 50 g nystan] som finns i ett stort antal färger. Det handfärgade garnet jag använde är någonstans mellan färg 456 och 4886 i Rauma finull. 456 är den som ligger närmast. Det är en varmare mer rödbrun rosa än mitt garn, medan 4886 är en kallare, mer blå rosa.

För färgningen använde jag Zenit reaktivfärg med ett surt färgbad. Jag använde färg nr 42 röd, och mängden färgpulver var 2 % av garnvikten.

STICKOR
Strumpstickor 2.5 mm, eller den storlek du behöver för att få korrekt stickfasthet.

ÖVRIGT MATERIAL
Stoppnål
Tråd för att hålla tummens maskor

STICKFASTHET
34 m/38 v = 10 cm i mönsterstickning efter att ha tvättat och spänt ut.

Mönstret till Freja är publicerat i Knitty, och är gratis. Mönstret är på engelska och du hittar det här.
Det finns även att ladda ner som PDF via Ravelry, på engelska och svenska.

 Inlägg av kl 20:30

 Skriv en kommentar

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)